Fransa’da 64 yaş kararnameleri Resmi Gazete’de

  • dünya
  • 19:06 4 Haziran 2023
  • |
img

HABER MERKEZİ - Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran düzenlemeye dair kararnameler, Resmi Gazete'de yayımlanmaya başladı.

Fransa'da emeklilik yaşını 2 yıl artıran ve nisanda yasalaşan tartışmalı düzenlemenin uygulanmasına dair kararnameler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Eylülde uygulanması beklenen yasanın Resmi Gazete'de yayımlanan ilk kararnameleri, emeklilik yaşını kademeli uzatmayı içeren tartışmalı iki madde oldu.
 
Toplam 31 maddeden oluşan yasaya göre itfaiyeciler, polisler ve hava trafik kontrolörleri gibi kamu sektöründekiler, bazı durumlarda halen 64 yaşından önce emekliye ayrılabilecek, ayrıca erken çalışmaya başlayıp gerekli 43 yılı tamamlayanlar da erken emekli olabilecek.
 
GERİ ÇEKİLMESİNİ ÖNGÖREN TASARI 
 
Öte yandan ülke genelinde kitlesel protestolar ve yoğun muhalefete rağmen Parlamentoda oylamadan kabul edilen yasanın geri çekilmesini öngören bir tasarı da 8 Haziran'da Ulusal Mecliste görüşülecek. 
 
PROTESTOLARA DAİR 
 
Fransa'da hükümetin, yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.
 
Polis, eylemlere katılanlara sert müdahale etmiş, ülke genelinde 16 Mart'tan itibaren düzenlenen protestolarda binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.
 
Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.