Barajın vurulmasında Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı

  • dünya
  • 13:15 6 Haziran 2023
  • |
img
HABER MERKEZİ - Ukrayna ve Rusya, Zaporijya nükleer santralini besleyen Kakhovka barajının yıkılmasından birbirlerini suçladı. 
 
Ukrayna ordusu, ülkenin güneyindeki Herson bölgesinde Rusya tarafından kontrol edilen Kakhovka hidroelektrik santrali ve barajının Rusya tarafından vurulduğunu açıkladı. Ukrayna ordusu, Rusya tarafından barajda çok sayıda patlama gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı. 
 
Rus Tass haber ajansı ise, Ukrayna saldırısı nedeniyle barajın yıkıldığını duyurdu. Rus kontrolündeki Nova Kakhovka kasabasının belediye başkanı Vladimir Leontiev, Ukrayna güçlerinin Kakhovka barajına çok sayıda saldırı düzenlediğini, barajın kapak vanalarını tahrip ettiklerini ve kontrol edilemeyen bir su salınımına neden olduklarını iddia etti. Barajın yıkılmadığını da ifade eden belediye başkanı, bunun "büyük bir şans" olarak nitelendi. 
 
Sovyet döneminde, 1956’da Dinyeper nehri üzerindeki 6 barajdan biri olan yapı kısmen beton ve topraktan inşa edilmiş.
 
Rusya’nın kontrolündeki baraj, Ukrayna’da türünün en büyük altyapılarından biri olma özelliğine de sahip.
 
Ukraynalı yetkililer daha önce barajın çökmesi halinde 18 milyon metreküp suyun açığa çıkarak Herson’u ve yüz binlerce insanın yaşadığı onlarca başka bölgeyi sular altında bırakabileceği ve Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinde erime tehlikesi yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.