Giresunlular kafes balıkçılığı istemiyor

img

GİRESUN - Eynesil ilçesinde yapılmak istenen kafes balıkçılığına karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi yapılırken, bölge halkı bilirkişi heyetini pankart ve dövizlerle karşıladı.

Giresun Eynesil ilçesi Yalı Mahallesi Aralık köyünde Mavi Ay Su Ürünleri ve Gıda Maddeleri San. Nak. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen “Denizde Ağ Kafeslerde Kültür Balığı Yetiştiriciliği” projesine karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Kafes balıkçılığına tepki gösteren yurttaşlar heyeti "Geleceğimiz, çocuklarımız için çöplük değil, mavi sular görmek istiyoruz" pankartı ve "Kirlenen her damla çocukların gözlerinden akan yaş demektir", "Kafes değil çocuklarımıza gelecek istiyoruz", "Mavi bir deniz sağlık, huzur getirir", "Kirlettiğin su yarın bardağına dolacak" dövizleriyle karşıladı.

Bölgede inceleme yapan heyet, yurttaşların şikayetlerini dinledikten sonra raporunu hazırlamak üzere bölgeden ayrıldı.

'BAKANLIK HALKI DEĞİL ŞİRKETLERİ TUTTU'

Heyetin incelemesinin ardından konuşan yurttaşların avukatı Umut Alkaç, proje ortaya çıktığından beri insanların doğalarına sahip çıktığını söyledi. Yapılan halkı bilgilendirme toplantısında projenin zararlarını anlattıklarını aktaran Alkaç, "Bu kafesleri buraya koyarsanız bunun sadece transferini yapan kamyonlar bile çevreyi yok eder. Derdimizi anlatamadık. Bakanlığa defalarca dilekçeler yolladık, imzalar topladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yöremizi değil şirketleri düşündü ve 'ÇED olumlu' kararı verdi. Yargı adli tatildeyken bu kararı verdi ki itiraz süresini kaçıralım. Yargısal karar çıkmadın 'yürütmeyi durdurma' kararı çıkması için dava açtık. Yargı 5 senede sonuçlanır ve o zamana kadar proje bitmiş olur. Biz şirketlerin değil kamunun düşünülmesini istiyoruz. Adaletli bir devlet bir kişinin milyonlar kazanmasını değil çocuklarımızın yuttuğu suda zehirlenmeyeceği bir denizi düşünür" dedi.

Davanın kaybedilmesi halinde Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'a gideceklerini vurgulayan Alkaç, "Bunu da kaybedersek buraya kendimizi zincirleyeceğiz. Ama bunun peşini bırakmayacağız. Bu süreci kaybedersek çocuklarımız, geleceğimiz kaybedecek" diye konuştu.