Ekolojistlerden 'Kömürsüz Türkiye' kampanyası

img
İZMİR - İzmir'de ekolojistler, fosil yakıt kullanımının 2030 yılına kadar son bulması çağrısı yaptı. 
 
Aliağa Çevre Platformu ile Aliağa Emek ve Demokrasi Güçleri, fosil yakıt tüketiminin ekosisteme verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla Fosil Yakıt Karşıtı Platform tarafından başlatılan '2030'da Kömürsüz Türkiye' kapmanyası kapsamında Demokrasi Meydanı'nda açıklama yaptı. "Havana, suyuna, toprağıma dokunma", "Doğa varsa biz varız" ve "2030'da kömürsüz Türkiye istiyoruz" pankartlarının açıldığı açıklamaya, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yöneticileri ile çok sayıda çevre örgütü temsilcisi katıldı. 
 
Emekliler Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Sebahattin Yeşiltepe, kömürlü termik santralleri nedeniyle her gün hava kirliliğinin büyüdüğüne işaret etti. Köylülerin kömür madenciliği bölgelerinde her gün zeytinini, evini, geçim kaynağını kaybetme tedirginliğiyle yaşadığını belirten Yeşiltepe, "Bizler doğayla uyumlu yeni bir başlangıç için, kömürden adil bir çıkışı daha geç olmadan başlatmak için 'Kömürden Adil Çıkış Hedef 2030 Bildirimizi' kamuoyuyla paylaşıyoruz; Yaşamı savunan herkesi taleplerimiz çerçevesinde bir araya gelmeye davet ediyoruz" diye konuştu. 
 
KÖYLÜLER GÖÇ ETTİ
 
Kömür madenciliği nedeniyle köylerlerini terk etmek zorunda kaldığını vurgulayan Yeşiltepe, "Yıllar içinde kömür; suyumuzu, toprağımızı, gıdamızı kirletti. Madende ve santralde çalışan ve etrafında yaşayan herkes, her gün kömürün zehirlediği kirli havayı soluyor, kirli gıdayı tüketiyor. Kanser olduk; çocuklarımız ve gençlerimiz sinsi hastalıklara yakalandı. Şimdi ise kömürün vadesi doldu. Kömürde ısrar bizi iklim, gıda, enerji ve ekonomik krizin kıskacına hapsedecek. Dönüşüm kaçınılmaz; kömürden çıkışı hemen bugün konuşmaya başlamalı ve kömürsüz bir geleceğe hazırlanmak zorundayız" ifadelerini kullandı. 
 
TALEPLER
 
Kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılması çağrısında bulunan Yeşiltepe, taleplerini şöyle sıraladı:
 
"* Yeni kömür santralleri ve kömür madenleri için verilmiş izinler istisnasız iptal edilsin.
 
* Kömür madeni genişletmeleri durdurulsun.
 
* Kömür arama çalışmaları durdurulsun.
 
* Kömür madenlerinde ve termik santrallerde çalışan tüm emekçiler özlük haklarını ve geleceklerini güvence altına alacak programlarla desteklensin.
 
* Kömür bölgelerinde yaşanan ağır ekolojik yıkım ve buna bağlı insan sağlığındaki ve yerel ekonomideki çöküşün onarılması için etkilenen tüm ekosistemleri ve halkı kapsayan iyileştirme programları hayata geçirilsin.
 
* Krizlere karşı dirençli bir toplumu inşa etmek için şirketlerin çıkarlarını değil, kamu yararını, bilimi önceleyen politikalar geliştirilsin."
 
ERKEN ÖLÜMLER
 
Kömürlü termik santrallerin hem toplumsal hem de ekolojik büyük tahribatlara yol açtığına dikkati çeken Yeşiltepe, şunları söyledi: "Bu santrallerden kaynaklı sadece hava kirliliği 4.8 trilyon TL sağlık maliyetine ve 196 bin 91 erken ölüme neden oldu. Gezegenimiz açısından ise kömürlü termik santraller ekolojik tahribatın yanında iklim krizinin de baş sorumlularından biri. Gelecek kuşaklara daha temiz bir dünya bırakmak ve insanca çalışma koşulları yaratmak istiyorsak, vadesi dolmuş bu kirli teknolojiyi artık bırakmak zorundayız" diye konuştu.
 
İKLİM KRİZİ
 
EGEÇEP Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, "Açıklama için Aliağa seçmemizin en önemli nedeni burada hem santraller hem de buradan çıkan curufların toplanması. Eğer biz fosil yakıtlardan çıkamazsak, yaşadığınız iklim krizinin daha büyüğüyle karşı karşıya kalacağız" uyarısında bulundu. 
 
DİĞER KENTLERDE DE AÇIKLAMA 
 
Öte yandan aynı kampanya kapsamında Denizli, Muğla, Adana, Eskişehir ve Hatay illerinde de ortak açıklama yapıldı.