Ekolojistlerden turizm projesi çağrısı: Durdurun

img
İZMİR - Ekoloji örgütleri, Çeşme ilçesinde yapılmak istenen turizm alanı genişletme projesinin iptalini istedi. 
 
İzmir'de bulunan ekoloji örgütleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası , Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Barosu ve 105 isim, Çeşme turizm alanı genişletme projesine karşı açtığı iptal davalarındaki gelişmelere dair basın toplantısı düzenledi. İzmir Mimarlık Merkezi binasında yapılan toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB)Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ekoloji örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 
 
İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, yarımadanın yüzde 40’ına tekabül eden bir bölgenin turizm alanı olarak ilan edildiğini anımsattı. Bu kararla birlikte İzmir'in ormanlarının turizmde kullanılacak oranının aşıldığını kaydeden Yılmaz, "Özel mevzuata tabi, Anayasa ve yasalarla koruma altındaki alanlar, turizm yatırımına elverişli hale getirilmiştir. Alanla ilgili yapılan keşifte seçilen bilirkişiler; şimdiye kadar  hiç olmadığı kadar büyük bir kara alanını ve 2 bin 292 hektar deniz alanını da kapsayan bir sınır belirlendiğini, bu alanın geliştirmeye kesinlikle açılmaması gereken nitelikli alanlarından oluştuğunu belirtmiştir. Ancak bu davada Danıştay Dairesi, her nedense  hukuki gerekçesi ile elde edilen bu rapora uymadıklarını belirterek, Daire Başkan yardımcısının muhalif oyu ve oy çokluğu ile yürütmenin durdurulması talebimizi reddetmişti” ifadelerini kullandı.
 
DAVAYA RED KARARI
 
Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin ret kararını kaldırılıp, yürütmenin durdurulması kararı verdiğini belirten Yılmaz, "Yürütmeyi durdurma kararındaki maddi ve hukuki koşullar hiç değişmediği halde, Danıştay 6.Dairesi, ‘hukuki belirlilik’, ‘hukuki istikrar’ ve ‘hukuki öngörülebilirlik’ ilkelerini de yok sayarak açıkça hukuka aykırı olan davanın reddi kararı vermiştir. Karar gerekçesinde özetle, sınır belirleme kararında ileri sürülen gerekçelerin, daha sonraki işlemler sırasında incelenebileceği, idarenin yönetmelikler gereği hazırladığı gerekçe raporunun yeterli olduğu, İZBB ve yanında pek çok kurumun olumsuz görüşünün irdelenip ilişkilendirmeden, bir genel doğru kabulü ile davamızın reddine karar vermiş bulunmaktadır. Karar 24.Mayıs günü tarafımıza tebliğ edilmiş olup, seçim öncesi ve konunun kapsamlı olması sebebiyle ancak bugün açıklama fırsatı olmuştur” şeklinde konuştu. 
 
‘HUKUKA UYGUN KARAR’
 
Kararı tüm müvekkilleri adına temyiz ettiklerini aktaran Yılmaz, “Temyiz talebimiz, daha önceki yürütmenin durdurulması kararını veren Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından incelenecektir. Kararın bozulması yönünde sağlam hukuki gerekçeler, yargılama aşamalarında elde edilmiştir. Umarız hukuka uygun karar verilir, hak ve adalet yerini bulur” dedi.  
 
SOYER: İZMİR HALKI BU PROJEYİ İSTEMİYOR
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, kent sakinlerinin bu projeyi istemediğini belirtti. Soyer, “10 bin hektarlık alanın turizmi bölgesi ilan edilmesi büyük tahribatlar yaşatır. Eğer Turizm Bakanlığı bizimle çalışmak isterse örneğin Kemeraltı çarşısı var. Orayı dünyanın en büyük alışveriş merkezi haline getirebiliriz.  Biz Turizm Bakanlığı ile diyaloğa hazırız. Bu projeden vazgeçilmesini istiyoruz. Her alanda İzmir’in geleceğini ve hakkını korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.