Direnişteki işçiler: Bu davayı kazanacağız

img
İSTANBUL - Sendikalı oldukları için işten çıkarılan As Plastik işçileri, hakları için direnişten vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bu davayı kazanacağız" dedi.
 
İstanbul Esenyurt’ta bulunan As Plastik Fabrikası’nda Mayıs 2022’de sendika talebiyle Petrol, Kimya ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikası’na (Petrol-İş) üye olan işçiler çoğunluğu sağladı. Edinilen çoğunluk üzerine Petrol-İş, fabrikada yetkili sendika oldu. Buna karşı işveren, işçilerin sendikalaşmasına karşı "yetki itirazı" davası açarak süreci uzattı. Petrol-İş öncülüğünde örgütlenen işçiler ise, buna karşı 1 Şubat’ta iş bıraktı. 168 işçinin çalıştığı ve 140 kişinin grevde olduğu fabrikada 30 işçi, “Kod 46” gerekçesiyle işveren tarafından işten çıkarıldı. Fabrika önünde eylem başlatan işçilerin direnişi 7’nci gününe girdi.  
 
'YÜZ KIZARTICI NE YAPTIK?' 
 
As Plastik Fabrikası’nda 2015’ten bu yana çalıştığını belirten Cevat Acar, işten “Kod 46” gerekçesiyle 1 Şubat tarihinde çıkartıldığını belirterek, iş akdinin feshedildiğini telefonuna gelen mesajla öğrendiğini ifade etti. “Kod 46” maddesinin işçiler için "yüz kızartıcı" bir gerekçe olduğunu dile getiren Acar, “Biz yüz kızartıcı ne yaptık?” diye sordu. 
 
Hem işten çıkarılma, hem de sendikalaşma sürecini anlatan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikal çoğunluğa Mayıs ayında ulaştık. Daha sonra yetki başvurusunda bulunduk, yetki belgelerimiz de geldi. Bunun üzerine işveren 'itiraz' hakkına gitti. İtiraz hakkına gittiği için biz de bir şey yapmadan işimize devam ettik. Biz itiraz hakkını beklerken, patronlar arkamızdan iş çevirdi. Yan bir firma kurdu. O firmaya eleman aldı. Bize mobbing uyguladı, hakkımızda tutanak tuttu. Baskı uyguladığı için biz de iş bırakma kararı aldık. Şuan 140 kişi grevdeyiz. İçerideki ustabaşı ve diğer işçiler de bize destek veriyor. Makinaları çalıştırmıyorlar, yeni işçi alımını karşı çıkıyorlar” dedi. 
 
'BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN' 
 
Sendikal haklarını ve insanca yaşamak istediklerini sözlerine ekleyen Acar, “Az maaş, çok mesai olmasın, çok maaş az mesai olsun da biraz çocuklarımızın yüzünü görelim. Ancak onlar bunu kabul etmiyorlar. Haksızlığa karşı geldiğim için beni işten çıkardılar. Maaşlarımızda düzeltme istiyoruz. 8 saat çalışmak istiyoruz, eğer 12 saat ise ona göre maaş istiyoruz. Çok farklı bir şey istediğimiz yok. Sendikaya sahip çıkılsın ve bizi yalnız bırakmasınlar” şeklinde konuştu. 
 
Yaklaşık 3 yıldır As Plastik’te çalıştığını ifade eden Mert Meydan, arkadaşlarının direnişine destek olmak için greve dahil olduğunu belirtti. Meydan, “Fabrikadaki işçilerin yarısını işten çıkardılar. İşveren sendikalaşmayı kabul etmediği için işçi arkadaşlarımızı işten çıkardı. İlk ön planda duran arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Bu bizi de işten çıkarmayacakları anlamına gelmiyor. Belli ki 2 gün sonra bizi de çıkaracaklar” ifadelerini kullandı.  Çalıştıkları fabrikaya sendikayı getirmek istediklerinin altını çizen Meydan, bunun yasal bir hak olduğunu aktardı. 
 
İşçilerin mevcut ekonomik kriz karşısında geçinemediğini ifade eden Meydan, işçilerin haklarının gasp edildiği bu dönemde birlik olması gerektiğini vurgulayarak "Maaşlarımız asgari ücret, yetmiyor. Bugün asgari ücretle nasıl geçineceğiz. Ben 4 bin lira ev kirası ödüyorum. Normal bir ailenin bu şartlar altında geçinme şansı artık olamaz. Birlik ve beraberliğimizi hiçbir zaman bozmayacağız. Sonuna kadar devam edeceğiz. Bu davayı biz kazanacağız” dedi.