‘İstanbul’daki hastaneler depreme dayanaklı hale getirilsin’

img
İSTANBUL-  Sağlık emekçileri, İstanbul’da bulunan hastanelerin olası depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için yetkililere çağrı yaptı. 
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul şubeleri, Mereş merkezli yaşanan yıkıcı depremlerden sonra olası depreme dayanıksız olduğu tespit edilen hastanelerin depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için sendikanın Şişli Şube binasında basın açıklaması yaptı. “İstanbul’daki sağlık kuruluşları depreme dayanıklı hale getirilsin ranta kurban edilmesin. Yerinde dönüşümde ısrarcıyız” pankartının açıldığı açıklamaya sendika üyeleri katıldı.
 
‘RANTA KARŞI DİRENCECEKLER’
 
Açıklama yapan SES Anadolu Şubesi yönetim kurulu üyesi Hatice Yayla, Mereş depreminden sonra İstanbul’da bulunan hastanelerin başhekimliklerine dilekçe vererek depreme dayanıklılık testi yapılmasını istediklerini belirtti. Yayla, dilekçelerinde kentin en önemli ayağı olan sağlık sistemindeki planlamanın ertelenmeden ivedilikle başlanmasını, hastanelerin dayanıklı hale getirilmesini ve ulaşım mesafelerinin en aza indirilmesi gerektiğini yönünde taleplerini aktardı. 
 
SEFERBERLİK ÇAĞRISI 
 
Yayla, Şişli Etfal, Çapa, Cerrahpaşa, Haydarpaşa Numune, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları gibi İstanbul'da binası depreme dayanıklı olmayan tüm hastanelerin yerinde dönüşümünü istediklerini kaydederek, yetkilileri olası depreme karşı seferberlik ilan etmeye çağırdı. Yayla, şöyle konuştu: “Enkaza dönüşmeyecek binalar, kapanmayacak yollar, kopmayacak iletişim, çökmeyecek hastaneler, insanlar donarken çadır satmayacak devlet yardım kurumları, kimseyi dışlamadan, toplumun tüm enerjisini bir araya getirip yıkımın etkilerini minimize etmeye çalışacak bir afet koordinasyonu ve tüm bunları hayata geçirme istek ve kararlılığına sahip bir politik irade için şimdi seferberlik zamanı. Soruyoruz; Etfal’i taşıyarak, Cerrahpaşa’yı bitirerek, Çapa’yı ölüme terk ederek, Kağıthane’yi kapatarak, Sadi Konuk ve Süreyyapaşa’yı boşaltarak depreme nasıl hazırlanacak bu dünya kenti İstanbul!.. Bizim yeni hastanelere ihtiyacımız varken, elimizdeki hastaneler de bir bir hizmet dışı bırakılıyor. Saraydakilere, Sağlık Bakanlığına, devlet yetkililerine sesleniyoruz, ‘sesimizi duyan var mı?’”