Esendere Gümrük Kapısı’nda kota düşürüldü

img
COLEMÊRG - İran sınırındaki Esendere Gümrük Kapısı’nda tüm ürünlerin kotası düşürüldü. Geçimini kapıdan sağlayan yurttaşlar duruma tepkili.
 
Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Bajêrge (Esendere) beldesinde bulunan ve İran'a geçişlerin sağlandığı Esendere Gümrük Kapısı’nda, 1 Haziran'da “muafiyet fazlası eşya bulundurmak” nedeniyle kapı görevlilileri ve yurttaşlar arasında gerginlik çıkmıştı. Daha sonra yurttaşların beraberinde getirdiği eşyalara el konulmuştu. 
 
KOTA DÜŞÜRÜLDÜ
 
Kapıdaki gerginlik halen yer yer devam ediyor. Daha önce her bir kişi, İran'dan beraberinde 2.5 kilogram çay, 10 kilogram şeker, 10 kilogram pirinç ve 4 karton sigara getirebiliyordu. Ancak son uygulamayla birlikte çayın kotası 1 kilograma, şekerin ise 5 kilograma düşürüldü. Sınırdan sigara getirilmesi ise ya tamamen engelleniyor ya da 1-2 kartona izin veriliyor. Araç geçişlerine de kota getirildiği öğrenildi. Daha önce günlük 100 araç geçebilirken, şu an bu kotanın 30 araca düşürüldüğü aktarıldı. 
 
UYGULAMAYA TEPKİ
 
Yurttaşlar, uygulamaya sınır kapısının bulunduğu yerden tepki gösterdi. Ticari araç şoförlerinden Ersin Ülker, “Seçimden sonra gümrük muhafazakarlarının çoğu halkı tahrik edercesine, argo kelimeler kullanarak, vatandaşları tartışma çıkarmaya sürüklediler. Memurlar, ticaretin olmadığı bir gümrük kapısı istiyorlar. Amaçlarına ulaştıklarını sanıyorlar ama başaramayacaklar. Çünkü burası bu halkın tek ekmek kapısıdır. Buradan sonuç alana kadar sesimizi herkese duyurmaya devam edeceğiz. Esendere Sınır Kapısı'nda bir adaletsizlik var. Halkın aç bırakılması için zulüm yapılıyor” şeklinde konuştu.