Sanal medyada bant daraltmaya tepki: Sansürdür

img

HABER MERKEZİ - Türkiye'deki internet kullanıcıları sanal medya hesabı Twitter'a erişimde sorunlar yaşarken, İfade Özgürlüğü Derneği'nden Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter ve Tiktok'a bant daraltma yaptırımı uygulanmaya başlandığını duyurdu.

Türkiye'deki internet kullanıcıları sanal medya hesabı Twitter'a erişimde sorun yaşıyor. Saat 16.06'dan itibaren birçok problem bildirimi yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları depremzedelerin yardım ve ihtiyaçlarına yönelik paylaşımları Twitter'dan yaptığını hatırlatıyor. Kullanıcılar, VPN kullanarak Twitter'a erişim sağlıyor. Konuyla ilgili resmi bir açıklama ise henüz yapılmadı.

BANT DARALTMA

İfade Özgürlüğü Derneği'nden Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz konuya ilişkin sanal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Türkiye'den Twitter ve Tiktok sosyal medya platformlarına bant daraltma yaptırımı uygulanmaya başladı. Türk hukukunda bu uygulamaya izin veren birden fazla kanun maddesi var" ifadelerini kullandı.

SANSÜR

Akdeniz, "Mevzuatta 'bant daraltma' yaptırımının keyfiyete izin verecek şekilde ve sansür amaçlı kullanılmasına izin veren yasal bir düzenleme mevcut. Bu düzenlemenin tarihçesi OHAL dönemindeki KHK’lara kadar uzanıyor ve yetki Cumhurbaşkanlığına verilmiş. Hatırlanacağı üzere, 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda yer alan yetkinin Cumhurbaşkanlığı tarafından İstiklal Caddesine yapılan bombalı saldırı sonrasında kullanıldığını görmüştük. Bugünkü bant daraltma uygulaması da benzer bir uygulama. Bant daraltma tedbirinin Cumhurbaşkanlığı tarafından uygulanıp, uygulanmadığına ise emin değiliz. Başka olasılıklar da yasalarımızda mevcut. İkinci bir ciddi olasılık, yine Elektronik Haberleşme Kanununda yer alan 60. maddenin 16 ve 17. paragraflarına istinaden BTK tarafından re'sen alınmış bir bant daraltma uygulaması kararının varlığıdır. Şöyle ki, BTK, Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerini daha önceden falanca tarihinde yerine getirmeyen Twitter & Tiktoka idari para cezası vermiş olabilir (para 16). Bu cezayı da ödemedikleri içim şimdi 'bant daraltma cezası' uygulamışlar (para 17). Yersen! Bu 2 olasılık dışında bir de 5651 nolu İnternet yasasında yer alan bant daraltma yetkisi ve uygulamalar var. Bu yasa kapsamında da örneğin savcılıklar tarafından kullanıcı bilgileri talep edilmiş ve verilmemiş ise, savcılık tarafından bant daraltma uygulaması talep edilebilir" dedi.

VNP KULLANARAK PAYLAŞIM YAPTI

Paylaşımlarını VPN kullanarak yaptığını belirten Akdeniz, "Dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı ve BTK tarafından bant daraltmasının keyfi bir şekilde uygulanabilmesini mümkün kılan bir çok yetki ve kılıf Türk hukukunda mevcut. Bu cümleleri de ancak VPN kullanarak yazabiliyorum. Yasaklama ve kısıtlamadan ziyade, İnternetin mümkün olduğu kadar açık, hızlı ve kotasız olması gereken ve haber ve bilgi paylaşımının en üst düzeyde olması gereken bir dönemdeyiz. Tüm servis sağlayıcılarına çağrım, bant daraltma uygulamasına derhal son vermeleridir" ifadelerini kullandı.

SİYASİLERDEN TEPKİ

Mithat Sancar, "On binler enkaz altındayken, yüz binler buz gibi havada aç susuz destek ve yardım beklerken, milyonlar yakınlarından haber almaya çalışırken sosyal medyayı susturmak zulümdür. Halkın dayanışmasını engelleyemezsiniz" dedi.

Pervin Buldan ise, "OHAL ilan etmenin, sosyal medyayı kısıtlamanın, yardımları engellemenin kime faydası var? Halkın yardım çığlıklarını, feryadını bu tür yöntemlerle engellemek vicdansızlıktır. Bir an önce iletişimin ve dayanışmanın önünü açın. Gölge etmeyin bari!" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da erişim sorunuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz" dedi.