EŞİK’ten vekillere kadın haklarını savunma çağrısı

  • kadın
  • 21:01 2 Haziran 2023
  • |
img

İSTANBUL- Meclis’in açılış gününde yazılı açıklama yapan EŞİK, laiklik ve eşitlikten yana olan vekillere, Meclis’e getirilebilecek kadın haklarını yok etme girişimlerine karşı hayır demelerini istedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), iktidar bloğunun ülkenin en “kadın düşmanı” Meclis çoğunluğunu oluşmasından dolayı Meclis’in açılış gününde laik ve eşitlikten yana olan tüm milletvekillerine yazılı açıklama yaparak, çağrıda bulundu.

‘EŞİTLİK KARŞITI İKTİDAR BLOĞU’

Yeni Meclis’te oluşan iktidar bloğunun eşitlik karşıtı erkek ittifakı olduğuna değinilen açıklamada, “Önümüzdeki yasama döneminde kadın ve kız çocuklarının hayatlarının daha çok tartışılacağı, kadınları ve çocukları babalarının ve kocalarının ‘mülkü’ olarak tanımlayan ve onlardan gelecek her türlü ekonomik, fiziksel, cinsel, duygusal şiddeti hoş gören ve buna devletin müdahale etmeyeceği bir toplum yaratmak istiyorlar” denildi.

‘VEKİLLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR’

İktidar bloğu tarafından İstanbul Sözleşmesi’ne dair 6251 sayılı uygulamanın kaldırılmasının seçim vaadi olarak gösterildiği hatırlatılarak, Meclis’teki kadın ve erkek vekillere çok iş düştüğü belirtildi. Açıklamanın devamında, “Arzu edilen toplum, gücü gücü yetene; hiçbir sınırlama, müdahale, ceza ve yaptırım olmaksızın şiddet uygulayabildiği bir toplum. Kadına şiddetin olağan bir olgu olduğunu kabul ettirmeye çalışıyorlar” ifadelerine yer verildi.

TÜM VEKİLLERE ÇAĞRI

Açıklamada son olarak, “Tüm kadın ve eşitlikçi erkek vekillerine, önümüzdeki süreçte meclise getirilebilecek kadın haklarını yok etme girişimlerine hayır demelerinin, edecekleri milletvekili yemininin ve Anayasa’nın bir gereği olduğunu hatırlatıyoruz” çağrısı yapıldı.