MKM’den dengbêj gecesi

img

İSTANBUL – Dengbêj gecesi düzenleyen MKM’nin etkinliğine katılan çok sayıda yurttaş, zılgıtlar ve alkışlarla geceyi renklendirdi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), kendi binasında “Şevbihêrka Dengbêjan (Dengbêj Gecesi)” düzenledi. Çok sayıda yurttaşın katıldığı gecede dengbêj Kerîmê Jîrkî, Evin Sindî ve Mihemedê Serhedî çeşitli stranlar seslendirdi. Gecede Kürt kültürü üzerindeki asimilasyon politikalarına dikkat çekilerek, kültürün toplumların gelişmesi ve ilerlemesindeki rolüne vurgu yapıldı. Etkinlikte “Mîrê bilûrê” olarak tanınan ve 31 Ocakt 2019’da yaşamını yitiren ünlü Kürt sanatçı, bilûrvan (kaval ustası) Egîdê Cimo anılarak, Kürt kültürüne olan katkısı konuşuldu. Daha sonra Cimo’nun bir eseri kaval işliğinde dinletildi.

Geceye ulusal kıyafetleriyle katılan yurttaşlar büyük bir coşkuyla okunan eserlere eşlik etti. Kadınlar zılgıtlarıyla geceye renk katarken, bazı yurttaşlar da gecenin coşkusunu görüntülü olarak geceye katılamayan akraba ve arkadaşlarına aktardı.

Çok sayıda stranın seslendirildiği gecede, Dengbej Xalide de sahne aldı. Dengbej gecesi çekilen coşkulu halayların ardından son buldu.