Bern'de ‘Heskîf’ belgeseli gösterildi

img

İSVİÇRE- Ilısu Barajı’nın inşası ardından sular altında bırakılan 12 bin yıllık geçmişe sahip “Heskîf”i konu alan belgesel, Bern'de gösterildi.

Ilısu Barajı’nın inşası sonrası Dicle Nehri üzerinde yer alan 12 bin yıllık bir geçmişe sahip, antik şehir Heskîf’in (Hasankeyf) sular altında bırakılmasını ele alan “Heskîf” belgeseli İsviçre'nin Bern kentinde gösterildi. Bern İklim Grevi (Klimastreik), Mezopotamya Ekoloji Hareketi ile Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) tarafından düzenlenen ve yönetmenliğini Elif Yiğit'in yaptığı Heskîf belgeselinin gösterimi Reitschule sinema salonunda gerçekleştirildi.

Heskîf belgeseli baraj inşası sonrası kent sakinlerinin sadece evlerini değil, geçim kaynaklarını ve anılarını da kaybetmelerine odaklanarak bölge insanların kayıplarının boyutunu ele alıyor.

Belgesel gösterimi öncesi Bern İklim Grevi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri tarafından yapılan sunumlarla bir söyleşi düzenlendi.

EKOLOJİK YAŞAM VURGUSU

Bern İklim Grevi aktivistleri Dirk ve Nelia tarafından yapılan sunumlarda Kürt Özgürlük Hareketi'nin mücadelesini sürdürdüğü ekoloji eksenli, demokratik ve kadın özgürlükçü yaşam modeline sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı. Bern İklim Grevi olarak  yaratılan özgürlükçü yaşam modeline sahip çıkarak, Kürt kurumlarıyla çalışmaların ortaklaştırılacağı belirtildi.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Tuncay Ok da Heskîf’in sular altında bırakılmasının önünü açan baraj projesinin 60 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olduğunu dile getirerek, bu projenin temelinde 12 bin yıllık bir tarihi yok etmenin hedeflendiğini söyledi.

KÜLTÜREL VE EKOLOJİK SOYKIRIM

Heskîf’in sular altında bırakılmasıyla Kürt ve Kurdistan tarihinin yok edilerek kültürel bir soykırım ve ekolojik yıkımın hedeflendiğini belirten Ok 'Bu kültürel soykırım sadece Hasankeyf'le sınırlı değildir. Kuzey Kürdistan'da Türk devleti onlarca baraj inşa ederek insanların, hayvanların ve doğanın geçim kaynaklarını yok etmeyi sürdürmektedir.' diye konuştu. 

Kurdistan'daki ekolojik yapı ile bölge coğrafyasının tarihi dokusunu hedef alan tahribatlara değinen Ok, bölge insanlarını zorunlu göçe zorlayan devlet politikalarını aktararak sunumunu tamamladı.

GELİR DEPREMZEDELERE

Yapılan sunumların ardından Heskîf belgeseli izlendi. Belgesel gösterimden elde edilen gelir 6 Şubat'ta Mereş merkezli depremi yaşayanlara ulaştırılmak üzere HeyvaSor'a aktırılacak.