Fotoğraflarla Amed Newrozu

img

AMED – Yüzbinlerin katıldığı Amed Newrozu’ndan kameramıza birçok renkli görüntü yansırken, alanda sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük vurgusu yapıldı.

Bu yıl “Her dem Newroz, her der azadî” şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newrozu’nun finali, Amed’in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. Newroz ateşinin 2635’inci kez yakıldığı Newroz’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi günün en net mesajı oldu.

Renkli anların yaşandığı görkemli Amed Newrozu’ndan kadrajımıza yansıyan notlar ise şöyle:

*Yüzbinler direnişin ve yeniden doğuşun bayramı olan Newroz’a akın ederken, gençler damga vurdu.

ÖCALAN’IN POSTERİ ZILGITLARLA KARŞILANDI

*PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri, “Bijî serok Apo” sloganlarıyla taşındı. Gençlerin ellerinde yükselmesi sonrası Amed halkı da büyük bir tezahürat, alkış ve zılgıtlarla coşkusunu yansıttı.

KEMAL KURKUT ANILDI

*Amed’te 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, vurulduğu Evrim Alataş Caddesi'nde anıldı. Kurkut’un posteri Newroz alanının ortasına asılırken, Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisi ve Demokratik Öğrenci Meclisi (DÖM), “Bi rihê nujen Kawa bi ruhê Kemal Kurkut ciwanen azad dimeşin (Nujen Kawa ve Kemal Kurkut ruhuyla özgür gençler yürüyor” pankartı ile alana giriş yaptı. Kitlenin içinde ise “Sen baharın daha açmamış çiçeğisin” dövizi süzüldü.

*Amedli gençler, Newroz Parkı’nı günlerdir çevreleyen polisin, çift sıra demir bariyer ve jiletli çit engellerini alana girer girmez aştı.

*Bir Newroz klasiği: Kürtler uçuyor

NEWROZ ATEŞİ ‘BİJÎ SEROK APO’ SLOGANLARIYLA YAKILDI

*Newroz ateşinin 2635’inci kez yakıldığı Amed’de halk, alevlere montlarını fırlatarak, “Bijî Serok Apo” sloganı ve zılgıtlarını yükseltti.

SEMSÛRLU GENÇLER İSYANLARIYLA ALANDAYDI

*Depremin en çok yıkıma uğrattığı Semsur’dan gelen gençler, “Li Newrozê agir û li Semsure ji piştevanê geş kin” pankartıyla AKP-MHP iktidarının deprem sürecindeki yönetememe krizine dikkat çekti.

*Amedsporlu taraftarlar da Newroz alanındaydı

*Tarihi Newroz’da annelerin “barış” vurgusu da öne çıktı.

*Kadınlar, Türkiye’nin ikinci yüzyılında “Jin jiyan azadî” şiarının tüm Ortadoğu ve dünyada yayılacağına işaret etti.

*Newroz’u en coşkulu şekilde kutlayan çocuk, başına bağladığı kesk û sor û zer ipi çıkarmasını söyleyen polislere karşı tepkisi kameramıza yansıdı.

POLİSİN KIYAFET ENGELLEMELERİ BOŞA DÜŞTÜ

*Arama noktalarında şal û şepik giydikleri için engellemelere maruz bırakılan birçok kişi, polislerin çabalarına karşın alana girdi.  

AFRİKALILAR DA ZAFER İŞARETLERİYLE ALANDA

*Amed Newrozu’na pek çok farklı ülkeden ve ulustan da katılımın olduğu görülürken, birçok uluslararası misafir, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigmasının tüm dünyada yaşam bulacağına dikkat çekti. Afrikalı katılımcılar da Newroz’da zafer işaretleri ile yer aldı.