Boğaziçi öğrencilerinin duruşması ertelendi

img

İSTANBUL- Gözaltına alınan arkadaşları için protesto eylemi yapmak istedikleri için gözaltına alınıp yargılanan öğrencilerin duruşması ertelendi.

Boğaziçi direnişi esnasında gözaltına alınan öğrenciler için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları eylem nedeniyle gözaltına alınan 50 öğrenci ile Gazeteci Yağmur Kaya ve Elif Bayburt’un yargılandığı davanın 2’nci duruşması İstanbul 17’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Avukat Şuayip Bolat, polis tarafından dosyaya konulan görüntü kayıtlarının parça parça montajlandığına işaret etti. Bu durum ile mahkemenin yanıltmak istendiğine dikkat çeken Bolat, “Bu görüntüler izlenip sanıklara soru sorulamaz. Montaj olup olmadığı konusundan bilirkişi incelemesi yapılmasını ve daha sonra mahkemede izletilmesini talep ediyorum” dedi. Bolat’ın talebi, mahkeme hakimi tarafından reddedildi. Daha sonra polisin çektiği görüntüler duruşmada izlendi.

‘SİYASİ DAVADIR’

“Silahsız, barışçıl gösterilere müdahale edilemez. Edilmesi hukuka aykırıdır” sözleriyle savunmasına başlayan avukat Şuayip Bolat, “Öğrenciler kafedeyken, arkadaşını beklerken, metro çıkışında gözaltına alınmışlar. Gösteri hakkı bile kullanılmamış. Bu dava siyasi olarak açılmıştır. Dosyada derhal beraat ile ilgili tüm şartlar oluşmuştur. Derhal beraat talep ediyoruz” dedi.

TALEBİ REDDEDİLDİ

Talebin reddedilmesinin ardından konuşmasına devam eden Bolat, “Taleplerimiz daha önce de reddedilmişti ancak yine isteyeceğim. Olay yerinde keşif yapılmasını talep ediyorum. Kağıthane Kaymakamlığının yasaklama kararının yazıldığı bilgisayarın log kayıtlarının dosyaya getirilmesini talep ediyorum. Görüntü kayıtlarında atlamalar var. Saat, dakika yer almamaktadır. Görüntülerin orjinal olup olmadığının öğrenilmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasını talep ediyorum” diye belirtti.

HABER TAKİBİNDE GÖZALTI

Öğrenci olduğu sırada gözaltına alınan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt, protesto eyleminin gerçekleşmeden polisin saldırdığını söyledi. Öğrencilerden Fırat Çağlar Karabulut ise, söz konusu görüntülerde işkenceye ve hakaretlere yer verilmediğine işaret etti. Artı Gerçek muhabiri olduğunu, haber takip etmek üzere açıklamanın yapılacağı alanda bulunduğunu söyleyen Yağmur Kaya, “Çekim yaptığım sırada çevik kuvvet polisi kolumdan tutarak gözaltına almaya çalıştı. Görüntülerin montaj olduğu da açıkça ortada. Başka olaylara ait görüntüler CD’ye eklenmiş. Ben işim için oradaydım. Suçlamaları kabul etmiyorum” diye kaydetti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, gazeteci Yağmur Kaya’nın olay gününe ait çektiği görüntüleri sunmasının ardından emniyet tarafından dosyaya gönderilen CD’nin montaj olup olmadığı konusundaki taleplerin değerlendirilip celse arasında işlem yapılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi.