Mereş’te 4 yakını enkaz altında: Ülkem dünyanın her yerinde ancak burada değil

MEREŞ - Bazarcix’te enkaz altından 3 cenaze çıkaran Yusuf Çelik, “devlet uçaklarla müdahale ediyor” diyen kişiye sert çıktı. Bir başka kent sakini ise, 4 yakınının enkaz altında olduğuna işaret ederek, “Ülkem dünyanın her yerinde, ancak burada değil” dedi.
 
Depremin merkez üssü olan Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yurttaşlar soğuk havada sabahlarken, yerle bir olan binaların enkazlarında halen çok sayıda kişi bulunuyor. Dün öğlen saatlerinde kente AFAD ve itfaiye ekibi ile asker sevk edildi. Ancak sevk edilen ekipler sadece birkaç noktada arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Birçok kişinin enkazı altında kaldığı çok sayıda binada ise henüz herhangi bir çalışma yapılmış değil. 
 
ENKAZA DÖNEN MAHALLELER
 
Bugün kentin İstasyon ve Menderes mahallelerinde yaşanan yıkımı görüntüledik. Genelde müstakil evlerin bulunduğu her iki mahallede, yaşanan depremden kaynaklı ağır hasarlı olmayan tek bir bina yok. Mahallelerdeki emniyet, adliye binası ve bazı resmi devlet kurumlarının tümü depremden nasibini almış. 
 
ANNE VE 2 ÇOCUĞU ÖLDÜ
 
Devlet Demir Yolları’na (DDY) ait Pazarcık İstasyon Şefliği binası ile binanın bitişiğindeki lojmanlarda tamamen yıkılmış halde. Enkaza dönen binanın etrafına ulaştığımızda, yakınlarının cenazelerini buradan çıkaran Akbaş ailesi bizi karşıladı.  
 
Gözyaşlarıyla binanın enkazında kalan yakınlarının eşyalarını çıkaran aile, çığlıklarının duyulmamasına tepki gösterdi. Aile fertlerinden Sevim Akbaş, depremin meydana geldiği ilk gün kendi imkanlarıyla eniştesini ve bir çalışanı çıkardıklarını, ancak kardeşi Selma Akbaş ile kardeşinin çocukları Rabia ve Ecrin Kevser Akbaş’ı kaybettiklerini aktardı. Anne ve 2 kardeşin cenazelerini çıkarırken herhangi bir destek görmediklerini belirten Akbaş, yaralıları battaniyelerle hastaneye götürdüklerini ifade etti.
 
Akbaş, bu sırada enkaz altından kaybettiği yeğenlerinden Rabia’nın ders notlarını çıkararak, ağıt yakmaya başladı. Akbaş, yeğeninin kendi kendini çizdiği resimlere bakarak uzun bir süre gözyaşı döktü.
 
DEPREMZEDE: DEVLET YOK
 
Depremzedelerden Yusuf Çelik, Haydarlı köyünden kent merkezine geldiğini aktararak “Köylerde durum kötü. Enkazların altında olanlar var. Hiç kimse köylere ulaşamıyor. Burada arabada 8 kişi yaşıyoruz. İstanbul’da dışında gelen yardım dışarıda bekletiliyor. Köylerde çok ölüm var. Şahintepe köyünde 18-20 arasında ölüm var. Telefon çekmediği için haber alamıyoruz. Burada devleti göremedik” diye konuştu. 
 
'UÇAKLI MÜDAHALE' SÖZLERİNE TEPKİ
 
Bu sırada bir diğer kişi, depremin birçok kentte yaşandığını ve devletin uçaklarla duruma müdahale ettiğini belirterek araya girdi. Çelik, kişiye tepki göstererek, “Avrupa’dan gelen yardımlar var. Ama bırakılmıyor. Nerede bu devlet? Ben Antep’e kendim 8 cenaze götürdüm” sözleriyle tepki gösterdi.  
 
Kişinin, bunun üzerine devletin Bazarcix’a fon dağıttığını belirtmesi, Çelik’in daha da sinirlenmesine neden oldu. Çelik, “Nerede fonlar? Beni fonların dağıtıldığı yere götür” ifadelerini kullandı. 
 
'KAPIMIZI ÇALAN OLMADI' 
 
İstasyon mahallesinde Hz. Ebubekir Camii’nin bir bölümü ve hemen arkasındaki bir binanın zemin katı çöktü. Ayrıca mahallede neredeyse tüm binalar ağar hasarlı. İstasyon Şefliğinin hemen karşısında bulunan bir bina ise tamamen çöktü. Binanın altında kalan yurttaşları komşuları kurtardı. Kendisi de iki katlı binadan zor çıktığını anlatan Pazarcixli yurttaş, yakını da olan kadını, eşini ve çocuğunu sağ salim çıkardıklarını belirtti. Tamamen yıkılan binanın hemen önünde bir katı çöken binadaki komşularından da yaralananların olduğunu, ancak yaşamını yitirenlerin bulunmadığını söyledi. Binalarının içinin tamamen yıkıldığını söyleyen yurttaş, “Şimdiye kadar yetkililerden kapımızı çalan olmadı, organize zayıf. Dün bir yurttaş bu üzerimizdeki battaniyeleri bize getirdi. Mülteci durumuna düştük biz de. Çadırda yatıyoruz. Yardımlar dağıtılınca çifte standart uygulanıyor. Evimin içinde yaşayamıyorum, soğukta yattım bugün. Kar yağıyordu, çocuklar soğukta yatıyordu" dedi. 
 
AĞITLAR YÜKSELİYOR
 
İstasyon Mahallesi’nden sonra Menderes Mahallesi’ne geçiyoruz. Burada da yaşananlar diğer mahallelerde olduğu gibi. Evinin önünde oğlu ve torunlarının bir baraka yapmasını bekleyen Ayşe Yolcu, “Kızım Leyla Kenger, damadım Ökkeş Kenger, torunlarım Mustafa ve Celil üç gündür Maraş’ta enkazın altında. Yavrularım yavrularım” diye ağıt yaktı. 
 
YURTTAŞ İSYAN ETTİ
 
İsmail Yolcu da, Libya’da çalıştığını, deprem olduktan sonra 5 bin kilometrelik yolu geldiğini, ancak birçok devlete asker gönderen Türkiye Cumhuriyeti’nin insanları enkazın altından çıkarmak için asker göndermediğini söyledi. 
Mereş’te kız kardeşi, eniştesi ve iki yeğeninin enkaz altında olduğunu, ancak aradan geçen üç güne rağmen hiçbir müdahalede bulunulmadığının altını çizen İsmail Yolcu, şöyle konuştu: “Kardeşim, eniştem ve yeğenlerim Maraş’ta Şıh Mahallesi Ebrar sitesi C Blok’ta yaşıyorlar. Orada iş makinaları var ama maalesef çalışma yok. Bakın ben gittim ve orada cenazeleri gördüm, görünüyorlar, ancak bunlar çıkarılmıyor. Ne bizim müdahale etmemize izin veriyorlar, ne de kendileri müdahale ediyor. Vatandaşı bırakmıyorsun, iş makinalarını bırakmıyorsun, kendin çalışmıyorsun, insanlar orada perişan ‘bizden habersiz iş yapma’ diyorsun. Biraz önce dört beş genci yönlendirdim. Adamlar İstanbul’dan gelmişler, AFAD bizden habersiz bir şey yapmayın diyor. Kardeşim, ceset bekliyor ya, ses geliyor ses. Yani sesi dinliyoruz adam devlet memuru gibi saat 6’da işi bırakıp gidiyor. Orada can var ya. Ve bu ülkenin kirli siyaseti bir kez daha bu depremle ortaya çıktı. Merkez üssü 7.7 olan Pazarcık, merkez medya, sosyal medya hiçbir medya Pazarcık hakkında yayın yapmıyor. Maraş halkının oyunu cebinde bildiği için müdahale etmiyor. Biliyor çıkıp konuşacak yüzde 60 oyunu alacak. 20 yıldır halkın yüzde 70’i bu iktidarı sırtında taşıdı. Ya hak etmiyor ki bunu ya." 
 
'DÜNYANIN HER YERİNDE AMA BURADA DEĞİL' 
 
“Bu memleketin bu ülkenin insanı bunu hak etmiyor” diyen Yolcu, şöyle devam etti: “Yazıklar olsun, yazıklar olsun. Tamam her yere hizmet et, ama başka bir partide diye, orayı çıkıp da bütün gücünü oraya verip oy alabilmek için bu memleketi yok sayma ya. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük depremini yaşadık. Ama maalesef Maraş sosyal medyada, devletin hükümetin gündeminde yok. Halk perişan. İşte görüyorsun çadır kuruyoruz ya. Bir tane devlet görevlisi buradan geçmiyor. Sizi tanımıyorum. Bunları yayınlamazsan sen de onlardansın. Bu devletin kirli siyaseti bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ebrar Sitesi orada. Dört canım yatıyor orada. Tabi bütün canlar bizim. Ceset görüyorum ceset. İş makinasını yakacağım. Çalışmayan iş makinasının burada ne işi var kardeşim. Adam göstermelik olarak oraya koymuş, yazıklar olsun. Ben inşaat işçisiyim. Libya’daydım 5 bin kilometre yol geldim. Ama birçok ülkeye savaş için asker gönderen ülkem, Pazarcık’a yardım için asker gönderemiyor. Deprem bölgesinde göremiyoruz. Benim ülkem dünyanın her yerinde ama kötü olanı, çirkin olanı, kirli olanı deprem bölgesinde değil.” 
Aynı mahallede enkaza dönüşen bir binada düne kadar iki kişinin sesinin duyulduğu söylenince ailelerin ısrarı üzerine bugün ekipler binada arama çalışmalarına başladı. Ancak dünden beri ses gelmediği öğrenildi. Gördüğümüz her yurttaş, şu ana kadar hiçbir yetkilinin kapılarını çalmadığını, kendilerine hiçbir yardımın yapılmadığını anlattı.
 
MA / Abdurrahman Gök – Azad Altay
 

Diğer başlıklar

22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Sultangazi Kadın Dayanışmasından 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 Êlih DEM Parti İl Örgütü’ne gerçekleştirilen baskın protesto edildi
20:26 İHD Colemêrg Şubesinden madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 DEM Parti il binasındaki baskın sona erdi: Katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu