TMMOB Amed: Kaçak yapılardan ev almayın

img
AMED - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü karşısında kaçak yapıların yükseldiğini belirten TMMOB, halka buralardan ev almaması çağrısında bulundu. 
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü karşısında yapılan kaçak yapılara ilişkin müdürlük önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rezan (Bağlar) Belediye Eşbaşkan adayı Leyla Ayaz’da katıldı.
 
Açıklamayı yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Eşbaşkanı Berivan Yaşar, “Amed’in Rezan İlçesinin Kaynartepe Mahallesi'nde, Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü karşısında, 975 ada 272 nolu parselde ile 975 ada 274 parsellerde inşaat çalışması yapıldığı tespit edilmiştir. Çeşitli tarihlerde Rezan Belediyesi'ne bu yapılarla ilgili ihbarda bulunulmasına rağmen kaçak yapı statüsünde olan bu rant amaçlı yapılara yasal müdahalede bulunulmamıştır. TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu olarak, bu vahim durumu kamuoyuna duyurarak yetkililerin bir an önce harekete geçmesini talep ediyoruz” dedi.
 
‘İHMAİL VE BİLGİSİZLİKLE AÇIKLANMAZ’
 
Kaçak yapıların kentin merkezinde olduğunun altını çizen Yaşar, “Bu yapılara göz yumulması,  göz ardı edilmesi ve denetimden kaçırılması, yetkililerin ihmali veya bilgisizliğiyle açıklanamaz. Bu konuda yapılan açık ihlallerin uzun süre boyunca göz ardı edilmiş olması, sorunun ciddiyetini ve yetkililerin sorumluluklarını daha da arttırmaktadır” diye belirtti. 
 
EV ALINMAMASI ÇAĞRISI
 
Yapıların yapıldığı yerin dere yatağında olduğunun anlaşıldığını ifade eden Yaşar, dere yatağı üzerinde yapılan yapıların risk teşkil ettiğini, olası bir depremde yapının zarar görme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Yaşar, “Dolayısıyla vatandaşlarımızın aynı acıları tekrar tekrar yaşamaması, can ve mal kaybı yaşamaması için halkımızın kaçak olarak inşa edilen, ruhsatsız yapılardan ev almaması gerektiğini önemle vurguluyoruz” uyarısında bulundu. 
Bağlar Belediyesi’nin kaçak inşaatlara göz yumması ve müdahale etmemesinin, sağlıksız yapı stoklarının oluşmasına ve hukuksuzluğu teşvik etmeye sebebiyet verdiğini vurgulayan Yaşar, şöyle devam etti; “Hukukun üstünlüğüne ve kentsel planlamaya olan saygının zedelenmesine neden olmaktadır. Kamu kaynaklarının ve doğal alanların korunması, belediyelerin öncelikli sorumlulukları arasındadır ve bu sorumluluğun ihmal edilmesi kabul edilemez.” 
 
Amed genelinde kaçak, denetimsiz yapılarla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.