Yoksullukla boğuşan yurttaşlar: Kürt sorunu çözülmeden ekonomi düzelmez

img
AMED – Amed’te yoksullukla boğuşan yurttaşlar, Kürt sorunu çözülmeden ülke ekonomisinin düzelmeyeceğini vurguladı. 
 
AKP iktidarının savaş politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz, 14 Mayıs seçimlerinin ardından daha da derinleşti. Mikrofon uzattığımız Amed sakinleri, sorunun çözümünün Kürt sorununun çözümünden geçtiğini dile getirdi. 
 
‘DAHA KÖTÜ OLAMAZ’
 
Yurttaşlardan Mehmet Biter, daha kötü bir ekonominin olamayacağını belirterek, “Bu duruma gelmesindeki ana etken yanlış politikalardır. Sizler dağları taşları vurduğunuz müddetçe, bu ekonomi düzelmez. 40 yıldır bu yöntemi deniyorsunuz, sonuç almadınız. 40 yıl daha geçse de yine sonuç alamayacaksınız. Bu anlayışı terk edilmesi gerekir” dedi. 
 
‘İKTİDAR DEĞİŞMELİ’ 
 
Umut Torban, şekere ve çaya gelen zamlara dikkat çekerek, “Krizden çıkmanın yolu sistemin değişmesidir. Tarım ve hayvancılık bitmiş. Artık üretim yapılamıyor. Dışarıya bağımlı hale gelmişiz. Durumun değişmesinde umut var ancak bu bir zor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
 
İsmail Yıldız, Hazine ve Maliye Bakanının değişmesiyle sorunun çözülmeyeceğini belirterek, “Bir yerde savaş ve hırsızlık varsa, tabi ki hazine kasası boşalır. Düzelmenin tek çaresi hak, hukuk ve adalettir. Ancak bu iktidardan umudum yok” diye belirtti.  
 
‘İŞ ARIYORUM AMA YOK’
 
Aylık 2 bin TL ile geçimini sağlamaya çalıştığını ifade eden Leyla Karalı, 450 TL ev kirası ödediğini ifade ederek, “Yaşam çok zor, iş arıyorum ama bulamıyorum” dedi.
 
Asgari ücretle geçimini sağlayan Abdurrezak Memiş, fazla mesai yaparak günü kurtarmaya çalıştığını söyledi. Memiş, “Aldığı maaştan 2 bin 500 TL kira, bin TL ile bin 500 TL arasında fatura ödüyorum. Geriye kalanla evde olan 5 kişiyle nasıl geçinelim” diyerek, tepki gösterdi. Ekonomideki kötü gidişatın hükümetin iç ve dış politikalarından kaynaklandığını ifade eden Memiş, şöyle konuştu: “Komşu ülkelerle ilişki yok. Dışa bağımlılık olduğu sürece enflasyon artacak ve dolarda artacağını düşünüyorum. Ekonominin düzeleceğini sanmıyorum. Ekonominin Mehmet Şimşek’i getirmekle düzelteceğine inanmıyorum. Sadece kısa bir dönem için bir nebze rahatlatıcı olabilir ancak bu da kalıcı değil. Ekonomi ancak Kürt sorunun çözümüyle, uçakların kalkmamasıyla, refah ve huzurun gelmesiyle düzelebilir.”
 
‘KARPUZU DİLİMLE ALIYORUZ’
 
“Karın tokluğuna çalışıyoruz” diyerek ekonomik krizin etkilerine değinen Cemil Biçer, 2 çocuğunun da işsiz olduğunu ifade etti. Geçinemediklerini kaydeden Biçer, “Onların işi olmadığı için ben de an azından evin masraflarını çıkarabilmek için bu yaşımda çalışıyorum. Geçinemiyorum, proteinsiz ve vitaminsizlikten artık beynimiz çalışamaz duruma geldi. Eskiden kasayla meyve alıyorduk, bugün karpuzu dilimle alıyoruz. Bundan daha rezil şey olur mu? Fakirlik budur; bir karpuz 100 TL, eskiden 3 liraydı kilosu, hadi gel de al” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 
 
25 yıllık esnaf olan Fahri Şaşmaz ise, ilk kez böyle bir krizle karşılaştığını söyledi. Şaşmaz, şöyle devam etti: “Bugün peynir dilimi 30-40 lira. Para olmadan insanlar nasıl yaşayacak? Bir yıl önce toptan peynir aldığımızda kilosu 55 liraydı, şimdi 110 TL civarında. Haliyle satışlarda düşüyor. Bu haliyle devam ettirmeye çalışıyoruz. Çiftçiler ellerindeki hayvanları ne satabiliyor ne bakabiliyor.” 
 
MA / Mehmet Güleş - Şilan Çil