Temelli: Abdullah Öcalan'ın paradigması tecride rağmen dünyaya yayıldı

img
WAN - Wan'da bir panelde konuşan HEDEP'li Sezai Temelli, küresel güçlerin fikirleri nedeniyle Abdullah Öcalan'ı "tehlikeli" gördüğünü belirterek, "Öcalan’ın paradigması tecride rağmen dünyaya yayılmıştır" dedi.  
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi, İnsan Hakları Haftası kapsamında baro binasında “Tecrit politikasının amacı ve cezaevine yansımaları” ve “İnsan hakları ihlali” konularının tartışıldığı bir panel düzenledi. Wan Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM) Eşbaşkanı Burcu Şeber'in moderatörlüğündeki panelde, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sezai Temelli konuştu. 
 
NEDEN TECRİT?
 
Çok sayıda kişinin takip edildiği panelde ilk sözü HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye'ye getirilmesinin ardından ceza kanununda birçok değişimin yaşandığına dikkati çeken Çiçek, İmralı'da devam eden mutlak tecride değindi. Çiçek, "Tecridin temel amacı, Sayın Öcalan’ın paradigması ve düşüncelerinin ulus devletler tarafından dünyaya yayılmasını engellemektir. Ayrıca Sayın Öcalan’ın, Kürt halkının statüsüzlüğü üzerine kurulmuş kapitalist sisteme başkaldırmış olmasıdır" diye kaydetti. 
 
Kürtler ve dostları tarafından Abdullah Öcalan’ın Kürt lideri olarak kabul edildiğini vurgulayan Çiçek, bu durumun ulus devlet açısından tehlikeli bir durum olarak görüldüğünü söyledi. Çiçek, "Öcalan’ın kapitalist devletlere karşı açığa çıkardığı Demokratik Ulus ve Demokratik Konfederalizm paradigması bir tehlike olarak görülüyor. Devletler ve küresel kapitalist güçler, bir halkın ayağa kaldırması ve Ortadoğu’da taşları yerinden oynaması düşüncesiyle bir lideri İmralı'da tecrit edip, düşüncelerinin dışarıya çıkmasını engellemeyi amaçlıyorlar. Sayın Öcalan’a dönük tüm kanunsuzluklar, daha sonra tüm cezaevlerine yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. İmralı’da başlayan hukuksuzluklar aşama aşama tüm kara cezaevlerine yayıldı" şeklinde konuştu. 
 
'SİSTEM ÖCALAN'I TEHLİKE OLARAK GÖRÜYOR'
 
HEDEP'li Sezai Temelli, Türkiye’de tüm insan hakları ihlallerinin tecritle bağlantılı olduğunu söyledi. Temelli, "Tecridin ne dünyada ne de Türkiye’de başka bir örneği yok. Tecridin bütün alanda etkilerini görüyoruz. Küresel güçler ve sistem, Öcalan’ı kendilerine bir tehlike olarak görüyor. Tehlike olarak görmesinin sebebi tüm Ortadoğu coğrafyasına barışı getirecek olan paradigmasıdır” dedi. 
 
Tecridin nedeninin tarih okumalarıyla daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Temelli, "Tecrit bir hukuk sorunu ve insan hakları ihlalidir. AKP’nin 20 yılı aşkın süredir iktidarda kalmasının sebebinin en önemli sebebi uyguladığı tecrittir. Öcalan’ın müdahalesi devletin, rasyonalitesini bozar. Devlet ve iktidar, çözüm sürecinin ardından 2015 yılından sonra otoriter sistemini yaşatmak için inanılmaz bir şekilde katliam ve saldırılara başladı. Eğer tecrit kırılsa, Sayın Öcalan özgür kalsa, sistem gerçek anlamda bir dönüşüm süreci başlayacak. Sistem Kürt sorunun çözüm yerine bu sorunda ısrarcı oluyor” diye konuştu.
 
'PARADİGMA DÜNYAYA YAYILDI'
 
Temelli, şöyle devam etti: "Ulusal ve küresel güçler, mevzu bahis Öcalan ve Kürtlerin statüsü ise, ‘konuşmayı kesip susabilirsiniz’ düşüncesiyle hareket ediyor. Tecrit kritik ve önemli bir meseledir. Bir hukuki ve insani hakların meselesi ötesinde, dünyayı değiştirecek meselelerden biridir. Öcalan’ın paradigması, tecrit etmeye çalışsalar da 25 yıl öncekinden daha fazla dünyaya yayılmıştır. Öcalan’ın fikirleri tüm insanlığa yayılmış ve özgürleşmiştir” dedi.
 
Panel, soru ve cevap şeklinde sona erdi.