Sur’daki kadın yoksulluğu kitaplaştı

img
AMED - Sûr Belediye Meclis Üyesi Birsen Güneş’in, Sur’da yoksul kadınlarla yaptığı röportajlardan oluşan “Diyarbakır Sur’da Derin Yoksulluğun Görünmeyen Yüzü: Kadınlar” kitabı okuyucuyla buluştu. 
 
2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Sûr Belediyesi Meclis üyesi seçilen Birsen Güneş’in, Amed’in Sûr ilçesinde kadınlarla yoksulluk üzerine yaptığı röportajlar “Diyarbakır Sur’da Derin Yoksulluğun Görünmeyen Yüzü: Kadınlar” adlı kitapta toplandı. Kitapta, Sûr’un mahallerinden 12 kadın ile gerçekleştirilen röportajlar yer alıyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün desteğiyle hazırlanan kitap, Tura Yayınları’ndan Mayıs ayında çıktı. 
 
Kitabın girişinde gazeteci, yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, Hacer Foggo, şair ve yazar Hicri İzgören ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu’nun çalışmaya dair düşünceleri yer alırken, Sur’u ve yoksullukla mücadele eden kadınları anlatan Güneş de çalışmayı neden yoksul kadınlarla yaptığını anlatıyor.  
 
 
KİTABIN AMACI
 
Güneş, kitabında kadınlar için yeterli istihdam alanının olmayışı, yoksulluğun sağlık boyutu, çocuklara etkisi ve kadınların sosyal yardımlara erişememesine değinerek, kitabı yazma amacına şöyle değiniyor: “Bu çalışmadaki amacım, Türkiye’nin en yoksul ve en mutsuz kenti seçilen Diyarbakır’da derin yoksullukla ilgili bir saha çalışması yaparak, insani elişimin ön koşulu olarak kadınların, adil bir Türkiye çerçevesi içinde nasıl daha iyi koşullara sahip olabileceğine ışık tutmak.” 
 
Güneş röportajlarında, yoksul ailelerin sağlığa erişimi, eğitim sisteminden yararlanma durumu, okuyamayan çocukların akıbeti, yoksulluktan dolayı okuldan alınan kız çocukları için hangi önlemlerin alındığı ve yurttaşların hayatlarını idame ettirip, ettirememesi gibi birçok soruya cevap arıyor.
 
127 sayfalık kitabın sonunda ise, Sur'dan çekilen fotoğraflar yer alıyor.