Oluç’tan AKP’ye anayasa uyarısı: Bu zihniyet ile olmaz

ANKARA - DEM Parti olarak birleştirici bir siyaset sürdürdüklerini ancak AKP’nin kayyım atayarak ülkeyi böldüğünü belirten Saruhan Oluç, “Açıkça bölücü bir iktidarsınız. Bu zihniyet ile yeni bir anayasa olmaz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antalya Milletvekilli Saruhan Oluç, Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atamasına Meclis Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. Kayyımın ne olduğunu anlatan Oluç, halk iradesinin gaspı olduğunu kaydetti. Seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığını dile getiren Oluç, “Kürt halkının siyasi iradesinin gasp edilmesi ve yok sayılmasıdır, sandıkta kaybettiğini yargı ve idari kararlarla elde etme anlayışıdır yani hırsızlıktır. Yerel demokrasinin çiğnenmesidir” dedi.
 
‘DÜŞMANLIKTA KİTAPLARA YAZILDINIZ’
 
Oluç, Şark Islahat Planı, Umumi Müfettişlikler yanı sıra OHAL, beyaz toroslar dönemine de işaret ederek, “Hepsi Kürt halkına yönelik düşmanlıktır. Sizinki de kayyum rejimi olarak tarihe geçti ve yakın tarihin Kürt halkına yönelik en düşman iktidarı olarak kitaplara yazıldınız. Bravo size! Bravo size! Neden böyle söylüyorum? 2016'dan beri sekiz senedir kayyum atıyorsunuz ya! Sekiz sene dile kolay ve yapmaya devam edin, bakalım ne olacak sonu” diye konuştu.
 
‘DEMOKRASİYE HANÇER SAPLIYORSUNUZ’
 
Kayyım atamasının aynı zamanda darbe olduğunun altını çizen Oluç, “Darbe, seçilmiş iradeyi başka bir güçle çiğnemek demektir değil mi, ortadan kaldırmak demektir değil mi? Türkiye bir askerî darbeler tarihidir. 1960'tan bugüne kadar kaç kere askerî darbeler yaşanmıştır ve asker, ordu elinde silahla siyasi iradeyi, seçilmişleri yok saymıştır, hakkı gasbetmiştir. Peki, merkezî Parlamentoya yapılan bu darbeler darbe de yerel demokrasiye, belediye meclislerine yapılan nedir, darbe değil mi? Onlar da darbe. Sandık inancını yok ediyor sizin iktidarınız, demokratik siyasete olan inancı yok ediyor sizin iktidarınız. Demokrasiye ihanet ediyorsunuz, demokrasiye hançer saplıyorsunuz, hançer!” diyerek, tepki gösterdi.
 
‘BÖLÜCÜSÜNÜZ’
 
Bu zihniyet ile yeni bir anayasanın mükmün olmadığını belirten Oluç, AKP’nin bölücü olduğunu ifade etti. Oluç, “Açıkça bölücü bir iktidarsınız siz, neden mi? İkili hukuk uyguluyorsunuz. Antalya Kepez'de Belediye Başkanı hukuksuz bir şekilde tutuklanıp cezaevine konuluyor, Belediye Meclisi içinden vekili seçiliyor ama Hakkâri'de -belki yarın Kürdistan coğrafyasının diğer illerinde- aynı şey yapılmıyor. Neden? Çünkü ikili hukuk uyguluyorsunuz çünkü Kürt’e düşmansınız çünkü Kürt’e diyorsunuz ki: ‘Sen seçime girebilirsin, oy verebilirsin ama kazanamazsın, kazanırsan yönetemezsin.’ diyorsunuz. İşte Kürt’e düşmanlık bu. ‘Nedir’ diye merak edip soruyorsunuz ya, bu ikili hukuku uygulamak, bu düşman hukukunu uygulamaktır. Siz bölücüsünüz, bölücü bir iktidarsınız” diye kaydetti.
 
‘DEMOKRATİK SİYASET ALANLARINI GENİŞLETİN’
 
Oluç, sürdürdükleri siyaset ile ülkeyi birleştirmeye çalıştıklarını ancak AKP’nin kayyım atamaları ile ülkeyi ve toplumu bölmeye çalıştığının altını çizdi. Oluç, “Sadece bunu Kürtlere değil, Türk halkına anlatacağız. Türk halkı ‘Kimdir bölücü?’ diye merak ediyorsa bu iktidara bakacak, Cumhur İttifakı’na bakacak ve bölücülüğün orada nasıl işlemekte olduğunu, demokratik siyasete, demokrasiye, sandığa olan inancın nasıl adım adım gasp edildiğini ve ortadan kaldırıldığını görecek. Bunu da bir kez daha söyleyelim. Demokrasiyi teşvik edin şiddeti değil, demokrasiyi teşvik edin ve büyütün; demokratik siyaset alanlarını genişletin, şiddeti büyütmeyin, bir kez daha bunu size söylemek istiyorum” diyerek, sözlerini sonlandırdı.