Avrupa Konseyi: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılsın

img

HABER MERKEZİ - Avrupa Konseyi, AİHM kararlarına rağmen tutuklulukları süren HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulundu. AKPM Türkiye Raportörü Avusturyalı siyasetçi Stefan Schennach, Türk yetkililerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması ve Avrupa Konseyi ile yüksek düzeyli diyaloğun devam etmesi konusunda görüşmeler yaptı. 
 
Temaslarına ilişkin 18 Haziran’da bir açıklama yapan Schennah, iş insanı Osman Kavala ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile cezaevinde görüşme olanağı bulduğunu söyledi.
 
BBC Türkçe'nin haberine göre, Avusturyalı raportör, Türkiye'de Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleriyle de görüştüğünü açıkladı. 
 
Schennah açıklamasında "Türk yetkililerle yaptığım görüşmelerde, Strasbourg’da bulunan mahkemenin (AİHM) kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan hukuki bir yükümlülük olduğunu hatırlattım. Yetkililere, Sayın Kavala ve Sayın Demirtaş hakkındaki kararların uygulanması için gerekli tüm tedbirleri gecikmeksizin almaları yönünde güçlü bir çağrıda bulundum" dedi.
 
Osman Kavala'nın Ekim 2017'den bu yana hapiste olduğunu, AİHM’in Kavala’nın serbest bırakılması için iki karar aldığını anımsatan raportör, Demirtaş'ın da Kobanê Davası’nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılmasını güçlü bir şekilde kınadığını söyledi. Raportör, Kavala ve Demirtaş davalarında çözümün Türk yargısında olduğunu, Bakanlar Komitesi’nin gündeminde olan bu iki davaya yasal çözüm bulunabileceğini kaydetti.