Hasta tutuklu iki kardeş ölüme sürükleniyor

img
ÊLIH - Böbrek yetmezliği bulunan Nebioğlu kardeşlerden Fırat, uygun donör bulunmasına rağmen hastaneye sevki yapılmıyor. Kardeşlerden Emrah ise, yüzde 94 engelli olmasına rağmen tahliye edilmiyor. 
 
Elîh'te farklı tarihlerde tutuklanan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Kardeşlerden Fırat, Êlih’te 2015’te tutuklandı ve "örgüt üyeliği” iddiasıyla 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fırat, sırasıyla Êlih, Gümüşhane, Xarpêt ve en son Amed'te bulunan cezaevlerine sevk edildi. Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat’ın, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporu bulunuyor. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşamını sürdüren Fırat’ın, ayrıca görme ve işitme sorunu var.  
 
DONÖR BULUNDU, SEVK ENGELLENİYOR 
 
Fırat’, böbrek yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden “cezaevinde kalamaz” raporu verildi ancak Adli Tıp Kurumu (ATK) 14 Mart 2022’de “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. 2 böbreği iflas eden Fırat Nebioğlu için böbrek nakli yapılması için yapılan 3 başvuru ise yanıtsız bırakıldı. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022 tarihinde hasta mahpusun tedavisine “cezaevi şartlarında devam edebileceği” kararı aldı. Haftada 2 gün hastaneye diyalize götürülen Fırat, uygun donör adayı bulunmasına rağmen hastaneye sevk talebi yanıtsız kaldı. 
 
YÜZDE 94 ENGELLİ TUTUKLU YARGILANIYOR
 
Diğer kardeş Emrah Nebioğlu ise, DAİŞ’in Kobanê’ye dönük 2014'te gerçekleştirdiği saldırılara karşı yapılan protesto eylemleri sırasında başından aldığı kurşunla ağır yalandı ve felç kaldı. Daha sonra hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı ve 7 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Antalya S Tipi Cezaevi'nde tutulan Emrah hakkında verilen ceza halen Yargıtay'da inceleme aşamasında. Batman Bölge Devlet Hastanesi tarafından yüzde 94 engelli raporu verilen Emrah'ın da güç kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları bulunuyor. 
 
ANNE NEBİOĞLU: BANA OĞLUMU VERİN 
 
İki çocuğu cezaevinde olan anne Rahime Nebioğlu, ölüm ile yüz yüze bırakılan çocuklarının serbest bırakılması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Çocuklarına yaşatılanları “Vicdansızlık” olarak nitelendiren Nebioğlu, “Eşimi böbrek yetmezliğinden kaybettim. Çocuklarım da bu hastalıktan yaşamını yitirmesin. Acil bir şekilde atım atılsın. Çocuklarımızı haksız bir şekilde cezaevinde tuttukları yetmiyormuş gibi yaşam haklarını da ellerinden almaya çalışıyorlar. Fırat daha küçük yaştaydı. Olayın yaşandığı gün hayvanlarına yem veriyordu. Ancak olaylara karıştığı iddia edilerek tutuklandı. Somut hiçbir delil olmadan ceza verildi. Cezaevine sağlam giren oğlum, şuan diyalize bağlı bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Hukuksuzluğa cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları eklenince, böyle bir hal aldı. İki böbreği iflas etmesine rağmen böbrek nakline izin verilmiyor. Nereye başvursak kapılar yüzümüze kapatılıyor. Oğlumun cenazesi çıksın istemiyorum. Bana oğlumu verin tedavi edelim. Aileden böbreği uyanlar var. Onlar böbreklerini vermeye hazır" ifadelerini kullandı.
 
‘CEZAEVİNDEN CENAZELER ÇIKMASIN’ 
 
Fırat’ın ağabeyi Emrah’ın da hasta olmasına rağmen tutuklu bir şekilde yargılandığını kaydeden anne Nebioğlu, bir oğlunun cezaevinden bırakılmasını beklerken, diğerinin de tutuklandığını söyledi. Oğlu Emrah’ın Fırat için mücadele verirken tutuklandığını dile getiren anne Nebioğlu, "Emrah dışardayken Fırat için birlikte mücadele ediyorduk. Hasta olmasına rağmen birçok yere başvuruda bulunuyordu. Ancak o da hasta haliyle tutuklandı. İki oğlum da şuan cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor. Yetkililer hiçbir talebimize cevap vermiyor. Hastalıkları bu kadar yüksek olan 2 insan nasıl olurda halen cezaevinde tutuluyor? Bu işkence son bulsun. Burada vicdanı olan herkese sesleniyorum. Cezaevinden cenaze çıkmasın. Çocuklarımın tedavi olmaları için zemin oluşturulsun" dedi. 
 
MA / Fethi Balaman