Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı, talepler karşılanmalı

img
HABER MERKEZİ - Tutsak yakınlarının başlattığı eylemlerde, İmralı tecridinin kaldırılarak, tutsakların "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" taleplerinin karşılanması çağrısı yapıldı. 
 
Tutsak yakınları, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle başlattıkları eylem ve etkinlikler birçok kentte devam ediyor.  
 
ADANA 
 
Adana'da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasından bir araya gelen tutsak yakınları polislerce engellendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri de tutsak yakınlarının eylemine katıldı. 
 
Polisle yapılan görüşmeler üzerine açıklama İnönü Parkı'nda yapıldı. "Tecrit insanlık suçudur" yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı taşındı. Kitle sık sık "Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. 
 
DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, "Çözüm sürecinin bitirilmesi sonrası Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecrit, ağırlaştırılarak mutlak hale getirilmiştir. Öcalan’a uygulanan tecrit, cezaevine sekretarya olarak gönderilen mahpuslara da en ağır biçimde uygulanmıştır. 5 mahpustan 2’sinin, 26 Aralık 2015 tarihinde İmralı Hapishanesi’nden gönderilmeleri sonrasında bile bu kişiler uzun bir süre aynı tecritle karşı karşıya kalmıştır" dedi. 
 
Abdullah Öcalan'a dönük tecridin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkati çeken Aydemir, "Öcalan’a uygulanan tecrit sistemi Kürt meselesinde çözümsüzlük, güvenlikçi bakış açısı ve Ortadoğu’da izlenen savaş politikalarının tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Bir yönetim biçimine dönüştürülen İmralı tecridi ile ekonomik, yargısal ve hukuki sorunların yanı sıra toplumsal sorunlar da giderek derinleştirilmiştir. Oluşturulan bu tecrit rejimi özgürlüklerin kısıtlanmasını, cezaevleri başta olmak üzere tüm alanlarda insan hakları ihlallerinin artmasını, toplumun da adeta tecrit altına alınmasını beraberinde getirmiştir. Kürt meselesinde demokratik çözüm ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi başta olmak üzere diğer tüm sorunların son bulması için tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama oturma eylemiyle son buldu.
 
COLEMÊRG 
  
Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde tutsak yakınları, DEM Parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. İHD Colemêrg Şubesi'nden Pınar Yılmaz, "Tutsak yakınlarının, çocuklarından haber alınmamasından kaynaklı kaygıları sürüyor. Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz; Biran önce tutsakların talebi kabul edilmeli, tecrit son bulmalı ve hasta tutsaklar bırakılmalıdır” dedi. 
 
Tutsak yakınlarından Fahir Geylani ise, "Bir aydır cezaevindeki yakınlarımız ile hiçbir iletişim kuramıyoruz, haber alamıyoruz. Cezaevlerinde neler yaşanıyor, sağlık ve fiziki durumları ile ilgili bilgi sahibi değiliz" diye kaydetti. 
 
 
Geylani, şunları söyledi: "Ailelerin ve tutsakların insani talepleri biran önce yerine getirilmesi gerekir. 3 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettirilen tecrit sistemini asla kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde başlatılmış olan eylemlerin tecritten kaynaklandığını biliyoruz. Cezaevindeki yakınlarımızın her türlü talebi bizlerin de talebidir. Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzlukların sorumlusu 'tecrit yoktur' açıklaması yapan Adalet Bakanlığı'dır. Ömürlerini demir parmaklıklar arasında geçiren yakınlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz tamamen insanidir. Ülkemizin demokratikleşmesi ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele ediyoruz. Eylemlerimizi süreklileştireceğimizi ve sonuç alıncaya kadar devam ettireceğimizi bildiriyoruz."
 
 
MERSİN
 
Mersin'de tutsak yakınlarının öncülüğünde "Tecrite son ver" sloganıyla AKP Mersin İl Başkanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Tutsak yakınları, "Tecrite son ver" yazılı pankart ile "Bijî berxwedana zindana" sloganları ve alkışlarla AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. Tutsak yakınlarına; Çukurova Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ile DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da destek verdi. AKP binasına yürüyen kitlenin önü polislerce kesildi. Bunun üzerine kitle oturma eylemine geçti.
 
 
 
'BARIŞIN ADRESİ İMRALI’DIR'
 
DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, AKP'ye sorumluluklarını hatırlatmak için gitmek istediklerini belirterek, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi gerektiğini ve çözüm adresinin ise İmralı’da olduğunu vurguladı. Tecrit ağırlaştıkça kronik sorunların daha da derinleştiğini belirten Aşan, "çözüm süreci" dönemine işaret ederek, tecridin son bulmasını istedi. Barış Anneleri’nden Emine Eren de, kan ve gözyaşının son bulmasını istedi. Eren, ülkeye barış gelmesi için Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti.
 
Oturma eylemi sonrası açıklama son buldu.
WAN
 
Wan’da da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Ancak Valiliğin 6 günlük “yasak” kararı gerekçe gösterilerek, burada açıklamanın yapılmasına izin verilmedi. Cumhuriyet Caddesi üzerinden Sanat Sokağı’na geçen tutsak yakınlarının eylemine sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
Wan TUHAY-DER Yöneticisi Emin Şeker, “Tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Ülke şuan bir savaş halinde ve bu savaşın bitmesi için tecridin kaldırılması gerekiyor” dedi. 
 
 
‘TEK ÇÖZÜM SAYIN ÖCALAN’DIR’
 
Ardından konuşan DEM Milletvekili Mehmet Kamaç, “Yıllardır Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Bu tecrit her yere yayıldı. Şuan cezaevlerinde hasta tutsaklar var ve bu insanlar haklarına ulaşamıyorlar. Tecrit, sadece cezaevlerinde değil tüm toplum üzerinde etkili oluyor. Bu ülkedeki sorunların çözülmesi için tek adres Sayın Öcalan’dır. Bu sorunların çözülmesi için masanın kurulması gerekiyor. Halkımızın da bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu. 
 
Açıklama “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla sona erdi. 
 
MÊRDÎN 
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle tutsak yakınları, Barış Anneleri ve sivil toplum örgütlerinin başlattığı “Tecride son ver” eylemleri kapsamında Mêrdîn’de de açıklama yapıldı. 
 
Sivil toplum örgütleri temsilciler ve siyasi parti yöneticileri ile tutsak yakınlarının katıldığı eylemde yurttaşlar, AKP Mêrdîn il binasına yürüyüş gerçekleştirmek istedi. “Tecride Son Ver” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçen kitlenin önü Karayolu Parkı’nın çıkışında polisler tarafından kesilirken, AKP il binasının önü polis ablukasına alındı. Polis amirlerinin yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtmesine tepki olarak, “Bijî berxwedana zindana”, “Tecride son ver adaleti uygula” sloganlarıyla karşılık veren kitle, bekleyişini alkış ve zılgıtlarla sürdürdü. Yapılan müzakereler sonucunda çevik kuvvet polisleri çekilirken, kitle cadde üzerinde açıklama yaptı.
 
 
‘BU ZULÜM BİTMEDİKÇE ALANLARDA OLACAĞIZ’
 
MED-TUHADFED adına açıklama yapan Fettah Tekin, Öcalan üzerinde mutlak bir tecridin devam ettirildiğini belirterek, cezaevlerinde tutsakların başlattığı yeni eylemi hatırlattı. Tutsakların ve kendilerinin taleplerinin bu zulmün sona ermesi yönünde olduğunu ifade eden Tekin, “Tecrit, savaş ve çatışmadır. Tecrit annelerin gözyaşıdır. Tecrit annelerin yüreğinin yakılmasıdır. Bir an önce bu yanlıştan dönmeye ve tecridi sona erdirmeye ve hukuku uygulamaya çağırıyoruz. Aksi halde bu halk her zaman sokaklarda olacak. Bizler eylemimizden vazgeçmeyiz” dedi. 
Ardından söz alan Barış Annesi Halime Kaya, her zaman sokaklarda olmaya devam edeceklerine işaret ederek, “Adalet istiyoruz. Savaş ve ölümlere artık yeter diyoruz. Öcalan ve tüm tutsaklar serbest olmadan durmayacağız ve her gün talebimizi dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirilirken, açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.
 

Diğer başlıklar

20:01 Suruç Aileleri İnisiyatifi’nden duruşmaya katılım çağrısı
19:00 Kadınlar hastane önünde: Selen Bilgin’e ne oldu?
18:42 Şenyaşar: Beni mahkemeye çağıracaklarına suç işleyenleri tutuklasınlar
18:31 Gever Barış Anneleri Meclisi’nden ‘tecride son verin’ çağrısı
18:22 Yiğit’in ölümüne sebep olan Sarı’ya 1 yıl 8 ay ceza
18:05 CHP'den Pîrsus Katliamı davası için heyet
17:04 Erdoğan siyasetçilere verilen cezaları savundu
16:47 Perî’de köy ve mezralarda kapı kapı seçim çalışması
16:27 'Özgürlüğe ses ver' eylemi 3'üncü haftasında: Tecridi kaldırın
16:19 DEM Parti Curnê Reş'te tempoyu arttırdı
16:13 Bayraklı Belediyesi çalışanları 5 gündür eylemde
16:08 DEM Parti Eş Genel Başkanları Demirtaş’ı ziyaret etti: Mücadelemiz sürecek
15:58 Tanrıkulu’dan Demirtaş ve Mızraklı’ya ziyaret
15:53 Bakanlık cezaevlerindeki hükümlü sayısından bihaber!
15:38 9 kişinin öldüğü dava Konya'ya nakledildi
15:27 Kobanê Davası kararlarına tepkiler sürüyor
15:14 Licê'de askeri operasyon sürüyor
14:58 Türkiye’nin varlıkları azaldı, yükümlülükleri arttı
14:54 37 kişinin öldüğü apartmanın müteahhitlerine ceza
14:24 UCM savcısından Netanyahu hakkında tutuklama talebi
14:10 ÇED'siz projeyi iktidara yakın firma kazandı
13:53 Tahliye edilen siyasetçiler bir arada: Demokrasiyi inşa zamanı
13:41 Hasta tutsak Özer rapor için İstanbul’a sevk edildi
13:32 Koçyiğit'ten 'iktidar tuzağı' uyarısı
13:29 Reisi'den akılda kalanlar: Jîna Emînî'nin katledilmesi, idamlar ve şiddet
13:07 KYK yurdundan 97 öğrenci zehirlendi
12:58 Meclis'e 'kayyımların borcu kendilerinden tahsil edilsin' teklifi
12:27 Siyasetçi ve aydınlardan 1 Mayıs tutukluları için bildiri
11:52 DEM Parti: AKP muhtar ve köylüleri tehdit ediyor
11:14 Şirnex’te 1 tutuklama
11:10 Sûr Belediyesi kayyımdan kalan borcu açıkladı
10:30 Reisi’nin yerine yardımcısı atandı
09:38 10 il için sağanak uyarısı
09:09 ‘Atanmış hastane yönetimi sağlık sistemini değersizleştiriyor’
09:08 Süleyman Ahmet’ten 209 gündür haber yok!
09:06 Tutsaklar aile ve telefon görüşüne çıkmıyor
09:06 18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama
09:05 'Motokurye yüksek tehlikeli iş sınıfına alınsın'
09:00 20 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:52 ‘DAİŞ zihniyeti uluslararası bir sorun’
07:31 Gever’de gece boyunca tecrit protestosu
07:28 İranlı yetkililer: Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti
19/05/2024
22:56 Pontos Rumları birçok kentte anıldı
22:31 Marsilya’da ‘Öcalan’a özgürlük’ yürüyüşü
22:04 Mîdyad’ta kadın katliamı
21:47 Licê’de askeri operasyon
21:13 Zeliha Özkaplan’ın faili tutuklandı
20:34 Hamaney: Ülkenin yönetimi kesintiye uğramayacak
20:26 Ankara’da 7 polis tutuklandı
20:19 İstanbul’da 4 genç tutuklandı
20:01 İran İçişleri Bakanı’ndan Reisi açıklaması
19:46 DEM Parti Demirtaş'ı ziyaret edecek
19:39 Wan'da sempozyum, Amed'te söyleşi
18:51 İzol aşiretinden DEM Parti’ye destek ziyareti
18:43 Ankara’da konser: Kürt dili üzerindeki tecridi kıracağız
18:18 ‘İçeride ve dışarıda mücadelemiz sürecek'
18:10 Kabine ekonomi gündemiyle toplanacak
17:47 Perî’de kapı kapı seçim çalışması
17:38 İbrahim Kaypakkaya İstanbul’da anıldı
17:23 Kayıplar haftası: Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı
17:11 YNK: KDP seçimleri engelliyor
16:42 İran'da helikopter kazası: Cumhurbaşkanı'ndan haber alınamıyor
16:32 ‘Curnê Reş 2 Haziran’da zulme dur diyecek’
16:20 İSİG: 11 yılda 2 bin 500 genç işçi yaşamını yitirdi
15:45 Bakırköy Cezaevi önünde ‘Özgürlüğe ses ver’ çığlığı
15:38 Kobanê Davası'ndaki tutsak siyasetçiler: Ne olursa olsun mücadeleden taviz vermeyeceğiz
14:58 Tetwan ve Aydın’da trafik kazası: 1 ölü, 11 yaralı
14:57 Kobanê kararına tepki: Yok hükmündedir
14:43 Türkiye'nin Şehba saldırısında bir çocuk yaşamını yitirdi
14:39 ‘Dörtler’ Adana’da anıldı
14:26 DEM Parti Eş Genel Başkanları Yüksekdağ’ı ziyaret etti: Dayanışmayı büyüteceğiz
14:21 'Kürt dilinin yaşaması için her ev okula çevrilmeli'
14:01 Gözaltındaki gençler ters kelepçeyle adliyede bekletiliyor
12:26 Bradost bölgesi bombalandı
12:14 Bursa’da kadını katletme girişimi
12:14 Halep’te Suriye Özgür Kadın Vakfı açıldı
11:17 Gazeteci Ren'in tahliyesine 'toplumla bütünleşmeye hazır değil' engeli
10:31 Jin derginin 64'üncü sayısı çıktı
09:30 Emniyetten 'Ziya Türk'e sahip çıkma' mesajı
09:27 Federe Kurdistan Bölgesi'nde seçim krizi: KDP güç kaybettiği için ertelemeye çalışıyor
09:06 Kobanê Davası kolektif bir cezalandırma aracına dönüştürüldü
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 208 gündür haber yok
09:05 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:03 Bereh: Halkını savunmak isteyen önce dilini savunmalı
09:03 Kadınlar: Kobanê'yi birlikte savunduk, savunmaya devam edeceğiz
09:00 'Pişmanlığı' reddeden tutsağın tahliyesi 4’üncü kez ertelendi
09:00 19 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:38 Tokat'ta patlamada 5'i jandarma 7 kişi yaralandı
18/05/2024
22:15 Cizîr’de bir kadın katledildi
22:11 Afganistan’da sel: 400'e yakın kişi hayatını kaybetti
21:19 İstanbul’da Kürt Dili Bayramı etkinliği
20:59 Hatimoğulları: Mücadelemiz bilenmiş durumda
Bayındır: Kürt halkı DAİŞ sevicilerini de yenecek
20:28 Bir yanda ‘Kamuda Tasarruf’, bir yanda şatafat
20:19 Gençlik örgütlerinden Dörtler, Karer ve Kaypakkaya için yürüyüş
20:08 Perî seçimleri için çalışmalar sürüyor
20:01 Bakırhan: Bizi yargılayan JİTEM ittifakından kurtulacağız
19:25 Kobanê Davası tutsaklarına Kuzey ve Doğu Suriye’den destek
19:08 'Kobanê Davası kararından dönülsün' çağrısı
18:57 Uçar: Kürt halkının en büyük dokunulmazlığı direnişidir
18:35 Mêrdîn’de bir korucu öldürülmüş halde bulundu
17:33 Gazeteci Aslan’a ayakta sayım işkencesinin nedeni Türk bayrağıymış!
17:19 ‘Dilin özgürlüğü yetmez, halkın ve toprakların da özgürleşmesi lazım’
17:00 3 kentte Kobanê Davası protestosu
16:55 Elbak’ta askeri araç devrildi
16:14 Curnê Reş'te mahalle mahalle seçim çalışması
16:12 AKP'li Özcan'ın koruması: Belediye aracında esrar taşıttı
15:38 Afganistan'da sel: En az 50 ölü
15:05 30 yılın ardından memleketinde çiçeklerle karşılandı
14:53 65 yaş üstü hasta tutsakların sağlık sorunlarını sıraladılar
13:56 'Dörtler' anıldı
13:52 KHK açıklamasında Wan'daki tutuklamaya tepki
13:46 Wan'da Kürt Dil Sempozyumu: Bir dili öldürmek jenosittir
13:41 AKP’nin tarımdaki ‘başarı’ hikayesi: 700 milyar borç
13:37 Şirnex ve Hatay’da Kobanê Davası protestosu
13:31 31 yıllık tutsağın tahliyesine dördüncü engel
13:23 Kayıp yakınlarından birçok kentte eylem: Failleri yargılayın
13:03 Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu
12:30 Tokat’ta tutsaklara hücre cezası
11:30 Şehba’ya saldırılarda 2 çocuk yaralandı
10:29 Efrîn’de 6 yılda 10 bin kişi kaçırıldı
10:13 Kobanê Davası: Karara karşı omuz omuza mücadele verilmeli
09:46 İstiklal Mahkemeleri'nden Kobanê Davası'na değişen bir şey yok
09:32 Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun
09:23 Alıkonulan Ahmet'ten 207 gündür haber yok
09:22 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi sürüyor
09:16 Çiftyürek: 'Kalkınma Yolu Projesi' ile Kürt kazanımları hedefleniyor
09:13 Çıraklık merkezlerinden MESEM’e çocuk emeği sömürüsü
09:06 Nas: Ülke geleceği açısından umut kırıcı bir karar
09:03 'Güvenlik' arıcılığı bitme noktasına getirdi
09:02 Ünsal: DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa boşa bir çaba
09:01 Penseli işkence iddianamede yer almadı
09:00 18 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
07:49 3 kentte 18 tutuklama
17/05/2024
23:24 Köln'de Kobanê Davası tutsaklarıyla dayanışma mitingi
21:20 30 yıllık tutsak İlhan tahliye edildi
21:06 Gök ve Dinç’in davasında karar çıkmadı
20:06 Kobanê’den mesaj: Kobanê Davası tutukluları onurumuzdur
19:34 Savcılıktan Kobanê Davası'ndaki beraat ve tahliyelere itiraz
17:57 ‘Emine Şenyaşar yargılanıyor, katliamı yapanlar yargılanmıyor’
17:40 Mêrdin Kitap Festivali’nde Aram Yayınevi’ne yoğun ilgi
17:16 Antalya ve Hatay’da 9 kişi serbest bırakıldı
17:02 Dêrsim’de halk konserine valilik yasağı
16:28 Hemşire Bilgin şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:04 Colemêrg’te 6 kişi daha tutuklandı
16:01 Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 8 ayda 3 kez yemek ücretine zam
15:59 3 kentte 'Tecride son ver' eylemi
15:57 Bakanlıktan Karaburun'da 41 yeni RES onayı
15:52 Belediyeye gelen para maaşlara yetmedi
15:42 Curnê Reş’te 12 mahallede seçim çalışması: Yüksek farkla kazanacağız
15:32 Çorum'da iki kadın katledildi